SCHUILEN IN MAASTRICHT...

Schuilkeldermuseum

Samen met de VVV-Maastricht hebben enkele deskundige en enthousiaste mensen het initiatief genomen om in de kazemat onder het Minister Goeman Borgesiusplantsoen een permanente expositie in te richten over schuilkelders in Maastricht.
Deze tentoonstelling is ingericht op een plek waar ook daadwerkelijk schuilkelders zijn geweest, namelijk in de kazematten. Onze werkgroep Schuilen in Maastricht… wil hier de herinnering levend houden aan de twee schuilkelderperiodes in de twintigste eeuw: de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

Openingstijden 2020

Onderstaande filmreportages geven een goede indruk van ons schuilkeldermuseum.

Volg ons ook op onze Facebookpagina en ons YouTube kanaal:

Het schuilkeldermuseum gaat weer aangepast open op 13 december !

Maximaal twee personen en alleen op reservering

Op zondag 13 december is het schuilkeldermuseum weer open op reservering tussen 14.00 en 16.00 uur. Onze openstelling vindt plaats in een aangepaste vorm vanwege de COVID-19 pandemie. Wij laten elk kwartier twee bezoekers toe in ons kleine ondergrondse museum en schatten in dat die bezoekers een half uur in de tentoonstellingsruimten verblijven. Op die manier hebben we nooit meer dan zes bezoekers tegelijk ondergronds samen met één vrijwilliger.

Respecteer de COVID-19 regels

Bij het bezoek aan het museum dient u de algemeen geldende aanbevelingen in verband met COVID-19 in acht te nemen, dat betekent dat u helaas niet welkom bent als u ziekteverschijnselen hebt zoals hoesten, niezen of koorts, dat we u verzoeken buiten uw bubbel anderhalve meter afstand te houden tot onze vrijwilligers en tot andere bezoekers.

Reserveren

U kunt reserveren via de volgende link: Reserveringsformulier →

U ziet daar alleen de nog beschikbare tijden en u kunt per tijdblok maximaal twee personen aanmelden. U moet dan wel ook twee keer het formulier invullen.

Wij gaan ervan uit dat als u met twee personen reserveert dat u tot dezelfde bubbel behoort.

We hebben uw naam en contactgegevens nodig vanwege de COVID-19 pandemie, uw gegevens worden na 10 dagen vernietigd.

Schuilkelderbezoek in Coronatijd

Vanaf het voorjaar van 2020  konden wij ons schuilkeldermuseum niet openen door de beperkingen die het Coronavirus aan bijeenkomsten en openstellingen oplegde. In september werden de beperkende maatregelen versoepeld en mochten wij onder strikte voorwaarden weer open gaan voor een beperkt aantal bezoekers, die vooraf moesten reserveren. Dit hebben we mogelijk gemaakt door een  reserveringssysteem op onze website. Wij zijn op deze manier drie keer open geweest in september en oktober. Onze werkgroepleden Lidwien en Leo ontvingen de bezoekers op aan de omstandigheden aangepaste wijze en maakten een sfeerreportage  van de openstelling op 18 oktober 2020, zodat u een beeld krijgt hoe een bezoek aan ons schuilkeldermuseum in Coronatijd verliep.
Klik hier om het verslag en de fotoreportage te bekijken.

Podcast LGOG: Rondleiding door Jos Notermans

Regelmatig brengt het LGOG een podcast uit. De Maand van de Geschiedenis staat in oktober 2020 in het teken van het thema ‘Oost/West’. Ook in de LGOG Podcast van 15 oktober wordt hier aandacht aan geschonken. In deze aflevering geeft Jos Notermans van het schuilkeldermuseum in Maastricht een rondleiding door de gangen die vroeger werden gebruikt om in te schuilen, en die nu zijn omgetoverd tot een interessant museum. Veilig met een mondkapje op liepen zij door de gangen, en vertelde Jos over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog en de rol die de schuilkelder in deze periodes speelde. De podcasts van het Koninklijk LGOG vindt u hier. Klik hieronder op de pijl van de speler om de rondleiding van Jos Notermans te beluisteren.

In memoriam

PAUL JONAS, 1959 - 2020

Op 24 oktober 2020 is ons werkgroeplid Paul Jonas overleden.

Gids in hart en nieren,
werkgroeplid vanaf de start.
Onze Paul is er niet meer.

Paul,
die met zijn humor en zijn kijk op het leven
bij iedereen een glimlach op het gezicht wist te toveren.

Dankbaar,
dat hij met ons zijn levenslessen, creativiteit, kennis en passie deelde
voor alles wat met Maastricht, grotten en vestingwerken te maken had.

En zo zullen wij ons  Paul ook blijven herinneren in onze werkgroep.

Wist u dat ... ? : Een nieuwe rubriek op onze website.

Het schuilkeldermuseum is dit jaar nog niet open geweest en we merken aan alles dat er wel nog veel belangstelling voor ons werk bestaat. Daarom proberen we het museum digitaal een beetje levend te houden met onderwerpjes die we wekelijks in deze rubriek laten verschijnen.

Deze week het achtste interessante weetje waarin u kunt lezen over de geschiedenis van Caponnière Wilcke, de ruimte waarin ons museum gevestigd is.
Neem een kijkje op de pagina “Wist u dat?”

Bezoek ons museum

Ons Schuilkeldermuseum kan worden bezocht telkens op de derde zondag van de maanden maart tot en met oktober van 14.00 tot 16.00 uur.

Toegang is gratis.

Ingang Schuilkeldermuseum

Wij werken samen met...

Maastricht Underground
Paul Tieman
Paul Ruth, Video&Foto
FoTol Fotografie

voor  links naar 
meer relaties