Wist u dat ...

Het schuilkeldermuseum is dit jaar nog niet open geweest en we merken aan alles dat er wel nog veel belangstelling voor ons werk bestaat.

Daarom proberen we het museum digitaal een beetje levend te houden met onderwerpjes die we wekelijks in deze rubriek laten verschijnen.

Allerlei interessante feitjes en weetjes, die raakvlakken hebben met het thema van ons museum, maar die  wij daar niet kunnen laten zien.

Jongerenwerkweek in de kazematten 1974

Geplaatst op 17-07-2020

In 1974 had de Nederlandse Jeugdbond ter Bestudering van de Geschiedenis (NJBG) in de herfstvakantie een werkweek in Maastricht. Het doel van de werkweek was het vrij graven van een gang van het kazemattenstelsel Waldeck. Aan de werkweek namen 32 leden deel waarvan een deel niet uit Maastricht, maar uit het hele land kwam. Deze jongeren konden met medewerking van de Bescherming Bevolking (BB) overnachten in de schuilkelder onder het Minister Goeman Borgesiusplantsoen, tegenwoordig ons schuilkeldermuseum. In het blad De Paladijn meldde de BB dat het hiervoor nodig was een week lang de noodwatervoorziening en de luchtverversing in bedrijf te houden. Die proef was goed geslaagd en de jeugdige werkers zouden uitstekend hebben geslapen. Of dat laatste ook zo was, weten alleen de deelnemers zelf…

Klik hier of op de foto van De Paladijn om het artikel van dit blad te lezen.

Film over Luchtbeschermingsdienst Maastricht

Geplaatst op 24-07-2020

Wist u dat er over de Luchtbeschermingsdienst van Maastricht in de Tweede Wereldoorlog een film van meer dan een uur is gemaakt?

Het is een film zonder geluid, gemaakt door de heer E. Nijst. De verschillende afdelingen van deze dienst, zoals de kunstbeschermingsdienst en de geneeskundige dienst, en hun medewerkers zijn nauwkeurig vastgelegd.  Je ziet ook prachtige beelden van Maastricht vanuit de uitkijkpost in het torentje van het Dinghuis, Sint Pietersberg en de Sint Janskerk.
De film is via onderstaande link te bekijken. U moet dan kiezen voor de film Ick Waeck. Op deze  pagina staan nog twee andere films over de bevrijding van Maastricht. 

https://www.amateurfilmplatform.nl/films/luchtbeschermingsdienst-maastricht

Veel kijkplezier gewenst!