Bezoek het Schuilkeldermuseum

Locatie
Het schuilkeldermuseum is gelegen in de kazematten onder het Minister Goeman Borgesiusplantsoen. De ingang vindt u tegenover huisnummer 27 aan dit plantsoen (het museum heeft geen eigen huisnummeraanduiding).

Op de kaart op deze pagina vindt u de juiste locatie. Door te klikken op de knop “klik voor route” komt u bij de locatie in Google Maps, waar u een routebeschrijving kunt opvragen.
Of u kunt op uw eigen routeplanner het adres invullen:
“Minister Goeman Borgesiusplantsoen 30, 6214 SE Maastricht” .

Bezoek
Tijdens uw bezoek kunt u zelf rondkijken in de twee tentoonstellingsgedeelten over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Er zijn vrijwilligers van onze werkgroep Schuilen in Maastricht… aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Indien de bezoekersdrukte het toestaat kan ook de schuilkelderruimte in de kazematten bezocht worden. Dit mag echter alleen onder begeleiding van een van de leden van onze werkgroep. Tijdens dit bezoek is het niet toegestaan de andere gangen van het gangenstelsel te “verkennen”.

Toegankelijkheid en voorzieningen
Helaas is ons museum niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Het is voor ons niet toegestaan om in de monumentale omgeving een lift te maken. Het museum is alleen toegankelijk via een trap. In ons ondergrondse museum was het helaas niet mogelijk sanitaire voorzieningen te creëren.

Openingstijden
Ons Schuilkeldermuseum kan worden bezocht telkens op de derde zondag van de maanden maart tot en met oktober van 14.00 tot 16.00 uur.

Toegang is gratis.
Reserveren is niet nodig.

Informatieboekje

Bij gelegenheid van de opening van het schuilkeldermuseum is in zeer beperkte oplage een informatieboekje uitgegeven over Schuilen in Maastricht…  Hiernaast ziet u voorbeelden van enkele pagina’s. Het boekje is jammer genoeg niet meer verkrijgbaar. Om ieder toch de gelegenheid te geven dit unieke document te lezen stellen wij de gescande versie beschikbaar als pdf. 

Klik hier voor de download van het boekje.

WaldeckBastion

Rondleidingen

Het gangenstelsel dat in Maastricht de kazematten genoemd wordt, is tegenwoordig opengesteld voor het publiek. De VVV- Maastricht organiseert sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw rondleidingen vanaf het bastion Waldeck tot aan het Minister Goeman Borgesiusplantsoen. Tijdens deze rondleidingen worden de bezoekers uitgebreid geïnformeerd over het doel en de functie van de vesting Maastricht en de rol van het gangenstelsel in de verdediging. Ook de latere lotgevallen van de gangen inclusief het gebruik als schuilkelder komen hierbij summier aan de orde. Incidenteel worden ook lange rondleidingen gegeven, waarbij het gangenstelsel van het bastion Waldeck tot aan het bastion Holstein wordt doorkruist. Sinds enkele jaren zijn er avonturentochten, die starten bij Bastion Holstein en eindigen op het Minister Goeman Borgesiusplantsoen.

Informatie

De informatie over de verschillende rondleidingen vindt u op de website van Maastricht Underground.

Kazematten