Schuilkelderbezoek in Coronatijd

Vanaf het voorjaar van 2020  konden wij ons schuilkeldermuseum niet openen door de beperkingen die het Coronavirus aan bijeenkomsten en openstellingen oplegde. In september werden de beperkende maatregelen versoepeld en mochten wij onder strikte voorwaarden weer open gaan voor een beperkt aantal bezoekers, die vooraf moesten reserveren. Dit hebben we mogelijk gemaakt door een  reserveringssysteem op onze website. Wij zijn op deze manier drie keer open geweest in september en oktober. Onze werkgroepleden Lidwien en Leo ontvingen de bezoekers op aan de omstandigheden aangepaste wijze en maakten onderstaande reportage  van de openstelling op 18 oktober 2020, zodat u een beeld krijgt hoe een bezoek aan ons schuilkeldermuseum in Coronatijd verliep:

SCHUILEN  in het Schuilkeldermuseum, zondag 18 oktober 2020

Het bezoeken van dit museum is in deze tijd best bijzonder. Borden en pijlen en aanwijzingen uit de tijd van WOII + Koude Oorlog wezen de gevluchte mensen tijdens die jaren de weg naar beneden, in de goede richting om veilig te schuilen. Vandaag 18 oktober, waren er weer nieuwe borden en pijlen en aanwijzingen die de bezoeker veilig in de juiste richting begeleidden. De bezoekers zagen een stukje geschiedenis herleven. Covid-19 dwingt ons immers weer te schuilen, anno 2020. De geschiedenis van het Schuilkeldermuseum, onder de grond, blijft zo wel een actuele beleving.

Ook vandaag waren de bezoekers actief bezig met “Schuilen” door het dragen van mondkapjes, desinfectie vooraf, pijlen volgen en afstand houden. De bordjes doen hun werk en de bezoekers zijn de reserveringen en mondkapjes van overal elders blijkbaar inmiddels al gewend. Ook het registreren en afstand houden van elkaar was geen probleem. Alleen is het in de Schuilkelder met de altijd vochtige omgeving als brildrager met een mondkapje op praten en iets zien onmogelijk. De brillen zijn niet eventjes beslagen, maar blijven dat de hele middag. Een leuke anekdote was dat een jonge bezoeker van 6 jaar  beneden vroeg, waar mijn slaapkamer was.
Het reserveringssysteem werkte prima. Vorig jaar waren de drukte en de aandacht voor 75 jaar bevrijding geweldig, maar nu heb je meer persoonlijk contact en gesprekken. En de bezoekers konden ongestoord in alle rust het museum in detail bekijken.

 

Klik op een foto om deze volledig te bekijken. Met dank aan de families Lamie, Pasveer, Pinckaers en Royen voor hun medewerking aan de reportage en hun toestemming  om deze foto’s te publiceren.

 

Reacties zijn gesloten.