Herinneringspenningen Valkenburg 1944

Tijdens de eerste opening van seizoen 2019  kwam de heer Han Snijders speciaal uit Doesburg (Gelderland) naar ons museum om ons twee herinneringsvoorwerpen aan te bieden voor onze collectie:

– een plaquette ‘Herinnering aan de grotdagen 1944’. Dit is een plaquettepenning ter herdenking van het verblijf van een groot deel van de bevolking van Valkenburg in de mergelgrotten gedurende de periode van de bevrijding in september 1944. In 1949 is deze uitgereikt aan de personen die in die periode hadden geholpen bij de evacuatie van de Valkenburgers naar de mergelgroeven. Met de voorstelling van een wapenschild met de afbeelding van een grotingang, gehouden door twee leeuwen.

– een draaginsigne met als opdruk  ‘BUFF 1944 Valkenburg’. Dit is een herinneringspenning van de organisatie die het schuilen van de bevolking in de grotten verzorgde (een soort BB). Wij weten echter niet wat “BUFF” precies betekent, maar willen dit wel heel graag achterhalen. Mocht u de betekenis van dit woord of afkorting weten, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

De beide objecten komen uit de nalatenschap van de heer Wim van Someren (overleden 1997) uit Dieren die in 1944 waarschijnlijk zat ondergedoken in of in de omgeving van Valkenburg.

Zijn afgelopen jaar overleden weduwe heeft de heer Han Snijders verzocht hiervoor een goede bestemming te vinden. En die hebben zij bij Schuilen in Maastricht… gevonden.

Reacties zijn gesloten.